Hieronder geven wij een lijst van boeken die wij van harte aanbevelen voor leidinggevenden in de branche podiumtechniek. Ruud de Koning schreef bij elk boek een persoonlijke noot.

"In de loop der jaren heb ik heel wat boeken over organisatie en management gelezen. Het grootste deel hiervan is eigenlijk nauwelijks geschikt voor toepassing in theaterorganisaties. Laat staan voor theatertechnische organisaties... Het vinden van een goed en bruikbaar boek voor onze sector is niet eenvoudig. Daarom ben ik blij dat ik u door middel van deze pagina op onze website van dienst kan zijn. Ik wens u veel leesplezier!"

Leidinggeven aan professionals? Niet doen!
over kenniswerkers, vakmanschap en innovatie
Mathieu Weggeman
ISBN-13: 97 8905 594 3534
Hoe de maatschappij soms gevaarlijk langs het theater scheert. Een prima boek voor iedereen die leiding geeft in de theaterbranche. Zelf zie ik de professionals die werkzaam zijn in het backstage gebied als een stal met paarden. Deuren open, klap op de kont, en de wei in! Lekker laten rondrennen en (kennis) grazen. Als leidinggevende zorg je er alleen maar voor dat er voldoende hooi is, en dat de stallen op orde zijn. Niet te veel sturing willen geven. Meesterschap moet beloond worden. Zonder betuttelende regels die alleen maar kunnen frustreren. Dit boek komt op een goede manier aan deze gedachte tegemoet.
Kennis wordt zo langzamerhand ook in het theater een belangrijke factor. Het opleidingsniveau is in de afgelopen vijf jaar behoorlijk gestegen. Deze tendens zal nog doorzetten. Wie wil weten waarom je aan hooggemotiveerde professionals géén leiding moet geven leest dit lekker geschreven 'Mangementboek van het jaar 2008'.

Kwaliteitszorg voor non-profitorganisaties
Met succes overleven in een concurrerende markt
Cees van Zoest
ISBN 90 244 1479 2
Een compact en praktisch boek. Leesbaar geschreven. Goede aandacht voor cultuurveranderingen en het type organisatie dat bij kwaliteitszorg past. Medewerkerstevredenheid vormt een mooi onderdeel van het geheel, zonder dat dit overdreven proporties aanneemt.

Het checklist boek
voor managers en leidinggevenden
Ian MacKay
ISBN 90 5871 151 X
Dit boek ligt elke keer weer op mijn bureau. Zonder enige pretentie worden veertig checklists weergegeven die je bij het uivoeren van projecten scherp houden. De achterflap zegt dat dit boek door velen wordt ervaren als 'een slimme collega die nuttige feedback geeft'. En daar is geen woord van gelogen. Een lekker praktisch boek bij het nemen van beslissingen en het opzetten van structuren.

Essenties
van organiseren, managen en veranderen
Léon de Caluwé, Rudy Cor, Mathieu Weggeman, Gert Wijnen
ISBN 90 5594 247 2
Kort en krachtig boek in de stijl van Twijnstra Gudde waar ik gek op ben. Een boek om te lezen en daarna paraat te houden als tijdloos naslagwerkje. Lekker simpel van opzet. Geen modieus gedoe. Ook zeer geschikt voor kleine organisaties.

Wat beweegt professionals?
Motieven bij loopbaankeuzen
Derk Jan Nijhof, Etienne Commisaris, Bianca Dekker, Brigitte Been, Lisette Nieman
ISBN 90 5261 385 0
Diepgang in een klein boekje. Op de prachtige Berenschot manier. Wie aan de slag wil met het coachen van professionals kan niet om dit boekje heen. Motieven, aansturing, het komt allemaal op een zeer praktische manier aan bod. Leuke tips voor zowel de manager als de professional zelf.

50 Checklisten
voor project- en programmamanagement
Rudy Kor, Gert Wijnen
ISBN 90 14 07990 7
Een kijkje in de keuken van Twijnstra Gudde. Projectmanagement met de voetjes op de vloer. Als je dit boek hebt gekocht gooi je daarna al je andere boeken over projectmanagement weg. Zeer geschikt voor theaterprojecten. Een must voor de leidinggevende theatertechnicus die grootschalige projecten in het verschiet heeft. Een prachtig stap-voor-stap doeboek om een vaste plek op je bureau te geven en te gebruiken. Totaal ongeschikt als kaft-tot-kaft leesboek.

Goed Werkgeverschap
Rob Gründemann, Anneke Goudswaard, Guurtje van Sloten
ISBN 90 5871 305 9
Dat het loont dat weten we. Maar wat is het? Hoe ziet het er uit, en hoe geef je het vorm? Dit boek laat op een hele overzichtelijke manier zien wat de diverse aspecten van goed werkgeverschap zijn. Een onderzoek van TNO Arbeid bij 500 werkgevers en 1000 werknemers is als weefdraad in dit lekker leesbare boek opgenomen. Een absolute aanrader voor theaterdirecteuren.

Excellente Dienstverlening
De 9 elementen voor duurzaam succes
Leonard Berry
ISBN 90 14 06142 0
Hoe houden uitstekende dienstverlenende bedrijven hun menselijke motor draaiende om hun positie van uitblinker in stand te houden? Dat is de fundamentele vraag die in dit boek als een as in de motor zit. Een mooi geschreven boek over visie dat ook prima op het nachtkastje kan liggen. Een lekker leesboek.

De Koppositie
De top-10 van managementtrends en -visies die een voorsprong geven
Roland van Kralingen
ISBN 90 14 06370 9
Niet helemaal nieuw maar nog helemaal van deze tijd. Een tikje pretentieus. Maar dat komt voornamelijk door de gehanteerde stijl. Interviews met prominenten hebben dat bij mij al snel. Maar het is lekker leesbaar visieboek gebleven. Aan het eind vraag je je af waarom onze sector zo weinig trends vertoont. En hebben wij ook prominenten?

Strategie in Actie
De strategie-implementatie nader belicht.
Michel Vandenput
ISBN 90 14 07208 2
Het onderwerp strategie hoort blijkbaar bij management in grote organisaties. Ook in dit boek kom je daar niet omheen. Het is een tikje overmaats voor onze sector. Maar als je daar tegen bestand bent dan is dit boek zeer de moeite waard. Veel voorbeelden en knipsels om de gedegen teksten heen. Een prachtig hoofdstuk over het creëren van leercondities. Een boek waar je even voor moet gaan zitten maar die de complexiteit van de materie prachtig en helder openrafelt.